دیتا سنتر چیست
دیتاسنتر (Data Center) یا مرکز داده به مکانی گفته میشود که حجم عظیمی از سرورهای رایانه ای و تجهیزات تحت شبکه با استفاده از امکانات زیرساختی و ارتباطی برای پردازش داده و میزبانی مجموعه بزرگی از دادهها، گرد هم آمده باشند. به بیان دیگر، دیتاسنتر محل استقرار و نگهداری تعداد زیادی از سرورهای کامپیوتری است که در کنار یکدیگر و بدون وقفه، امور مربوط به پردازش، ذخیرهسازی و انتقال دادهها را انجام میدهند.
ساختمان اغلب دیتاسنترها، دارای سیستمهای امنیتی پیشرفته، سیستم تهویه، اعلام و اطفاء حریق و سیستم توزیع برق است که به سامانه برق اضطراری (UPS و دیزل ژنراتور) مجهز شدهاند. پیادهسازی یک دیتاسنتر، عموما بر پایه شبکه عظیمی از منابع پردازشی و ذخیرهسازی صورت میپذیرد که با کمک یک زیرساخت ارتباطی قدرتمند، امکان ارایه سرویسهای اینترانتی (محلی و داخل سازمانی) یا اینترنتی انتقال داده را در مقیاسهای کوچک و بزرگ فراهم میکند.
در حال حاضر بیش از ۷ میلیون مرکز دادهها در سراسر جهان وجود دارد .که بزرگترین آنها مربوط به شرکت ماکروسافت و گوگل می باشد.
Data Center ، بسته به نوع کاربردی که برای آن تعریف شده است، میتواند به عنوان یک مرکز پردازشی، مرکز ذخیره داده، مرکز جمع آوری داده و یا تمامی این موارد عمل کند. مراکز داده بسیار عظیم و متنوعی در سرتاسر شبکه جهانی اینترنت در حال سرویس دهی هستند که برخی از این مراکز استفاده تجاری محدود درون سازمانی دارند و برخی دیگر در اینترنت به صورت تجاری و یا عمومی قابل استفاده هستند.
نقش مرکز دادهها
مراکز دادهها بخشی جداییناپذیر از یک شرکت هستند که از آنها برای پشتیبانی از برنامههای کاربردی کسبوکار و ارائه خدمات مانند:
1. ذخیره سازی ، مدیریت ، پشتیبان گیری و بازیابی اطلاعات
2. برنامه های بهره وری مانند ایمیل
3. تأمین انرژی در انجمن های بازی آنلاین
4. معاملات تجارت الکترونیک با حجم بالا
5. اطلاعات بزرگ، یادگیری ماشین و هوش مصنوعی استفاده می شود
اجزای اصلی مرکز دادهها
معماری مراکز داده و الزامات میتوانند به طور قابلتوجهی متفاوت باشند. برای مثال، یک مرکز دادهها که برای یک ارائه کننده خدمات ابری مثل سایت آمازون ساخته شدهاست،امکانات، زیرساختها و نیازمندیهای امنیتی را تامین میکند که به طور قابلتوجهی از یک مرکز داده کاملا خصوصی متفاوت است، مانند یک ساختمان برای یک ساختمان دولتی که به تضمین دادههای طبقهبندیشده اختصاص دارد.
از آنجا که مراکز دادهها اغلب دارای اطلاعات و کاربردهای مهم تجاری یک سازمان هستند، ضروری است که هم تجهیزات و هم اطلاعات در برابر مزاحمان و حملات سایبری ایمن باشند.
دیتاسنتر و اتاق سرور چه تفاوتی باهم دارند؟
در دیتاسنتر ها به علت سرعت بالای اینترنت و وجود سرور های متعدد و بسیار پر قدرت، شرایط ایجاد سرور های وب برای تمام افراد فراهم شده است. همچنین دیتاسنتر ها امنیت بالایی دارند و شما می توانید از امنیت داده های خود در دیتاسنتر اطمینان کامل داشته باشید.
دیتاسنتر به مکانی گفته می شود که در آن به صورت ویژه از سخت افزار کامپیوتری، تجهیزات مربوط به ذخیره داده ها و تجهیزات ارتباطی شبکه ها نگهداری می شود. در بعضی از دیتاسنتر ها سرور ها به اینترنت عمومی وصل می شوند اما اغلب دیتاسنتر ها از اینترانت و یا سایر موارد خصوصی استفاده می کنند.
یکی از تفاوت های اساسی دیتاسنتر و اتاق سرور هزینه های نصب و به کارگیری هر کدام می باشد. معمولا هزینه های مربوط به نصب و راه اندازی دیتاسنتر بیشتر است زیرا برای راه اندازی دیتاسنتر باید کارهایی مانند فعال بودن سرور ها، نصب زیر ساخت های شبکه، کابل کشی و … انجام داد که هر کدام از این کارها بسیار پر هزینه هستند. همچنین باید هزینه های مربوط به نگهداری تجهیزات، هزینه های برق مصرفی، هزینه ی سیستم های تهویه و … را هم به موارد بالا اضافه کرد. لازم به ذکر است که امروزه برخی از راهکار ها مثل مجازی سازی وجود دارد که استفاده از آن ها تا حد زیادی به صرفه جویی در هزینه ها کمک می کند، اما تمامی این روش ها برای اجرا به یک سرمایه اولیه نیاز دارند. همانطور که گفتیم، چون دیتاسنتر ها از اینترنت پرسرعت و چندین سرور قدرتمند برخوردار هستند، امکان راه اندازی سرور های وب را برای تمام افراد فراهم می کنند. اما با این وجود، بسیاری از سازمان های خصوصی و یا مراکز ارائه دهنده خدمات اینترنتی ترجیح می دهند که دیتاسنتر های اختصاصی خود را راه اندازی کنند.
استفاده از دیتاسنتر مزایای بسیاری دارد که برخی از آن ها عبارتند از:
دیتاسنتر ها امنیت بالایی دارند.
پهنای باند دیتاسنتر ها اختصاصی است و به همین علت از سرعت بالایی برخوردارند.
در دیتاسنتر ها از سیستم پشتیبانی برق (UPS) استفاده می شود.
سخن پایانی
طراحی یا نوسازی یک اتاق سرور و دیتا سنتر یک امر مهم است. با این حال، زمانی که به درستی انجام شود، به کسبوکار شما یک مکان متمرکز برای ایمن نگه داشتن طیف وسیعی از تجهیزات خواهد داد. همچنین مدیریت تجهیزات فیزیکی و نرمافزاری که برای کنترل کسب و کار شما به کار میرود را آسانتر میکند.
چنانچه نیاز به طراحی یک اتاق سرور و دیتاسنتر دارید و یا اینکه به دنبال ساخت، تثبیت و ارتقاء اتاق سرور و یا دیتا سنتر خود هستید، شرکت مهندسی
شبکه رسام دوراندیش تخصص حرفهای و تجربه غنی در این زمینه دارد.