ارتباطات و کانالهای ارتباطی شبکه





یک شبکه ارتباطی (یا ارتباطات سیستم) دستگاه ها را به داده ها متصل می کند و اطلاعات را می توان در میان آنها به اشتراک گذاشت.
شبکه رایانه ای ، دو یا چند رایانه است که به منظور برقراری ارتباط الکترونیکی داده ها با یکدیگر متصل هستند. علاوه بر اتصال فیزیکی رایانه و دستگاه های ارتباطی ، یک عملکرد مهم در سیستم شبکه که باعث ایجاد ساختار منسجم در شبکه است که به انواع مختلف تجهیزات اجازه می دهد اطلاعات را به شکلی تقریبا یکپارچه انتقال دهند. شبکه ها را می توان از بسیاری جهات طبقه بندی کرد. به عنوان یک کاربر شبکه ، می خواهید این نکات را بخاطر بسپارید:  کنترل ، امنیت و اینکه شبکه چگونه بر حریم خصوصی شما تأثیر می گذارد . یک شبکه همه چیز را به هم پیوند می دهد.
یک شبکه ارتباطی (یا ارتباطات سیستم) دستگاه ها را به داده ها متصل می کند و اطلاعات را می توان در میان آنها به اشتراک گذاشت.

شبکه ها را می توان با توجه به اندازه و دامنه جغرافیایی آنها طبقه بندی کرد

PAN (شبکه منطقه شخصی)
LAN (شبکه های محلی)
WAN (شبکه های گسترده)
Personal Area Networks :PAN ها دستگاه های هوشمند یا وسایل الکترونیکی در محدوده حدود 30 فوت (10متر) و بدون استفاده از سیم یا کابل را بهم متصل می کنند. از PAN می توان برای همگام سازی داده ها از یک دستگاه دستی به رایانه رومیزی ، انتقال داده ها به صورت بی سیم به یک چاپگر ، یا انتقال داده ها  از یک گوشی هوشمند به یک هدست بی سیم استفاده کرد.
Local Area Networks: شبکه های محلی، شبکه های ارتباطی داده ای هستند که کامپیوترهای شخصی بسیار محدود را بهم متصل می کند منطقه جغرافیایی این نوع شبکه معمولاً یک در ابعاد یک ساختمان است. شبکه های داخلی که توسط اکثر مشاغل اداره می شوند ، سایت های رایانه ای مدارس و شبکه های خانگی ، شبکه های Wi-Fi که می توانید در فرودگاه ها ، کافی شاپ ها ، مغازه ها و مکان های عمومی دیگر که به آنها دسترسی دارید نمونه هایی از این نوع شبکه هستند.
Wide Area Networks: شبکه های WAN منطقه جغرافیایی وسیعی را پوشش می دهند و معمولاً از چندین شبکه کوچکتر تشکیل شده است که معمولا از سیستم عامل ها و شبکه های مختلف رایانه ای استفاده می کنند. اینترنت بزرگترین WAN جهان است . سایر شبکه های WAN عمومی شامل سیستم های تلفنی ، کابلی، سیستم های تلویزیونی و ارتباطات ماهواره ای هستند.
پیاده ساری بسترهای شبکه های کابلی و وایرلس با کمک تجهیزات مختلف و تخصصی  یکی از شاخه های فعالیت شرکت شبکه رسام دوراندیش می باشد که تاکنون پروژه های مختلفی را در نقاط و مراکز بسیاری با بکارگیری تکنولوژیهای مناسب ، به روز و استفاده از برندهای معتبر طراحی و اجرا و پیاده سازی نموده است .

* اجرای کابل کشی شبکه توسط کابلهای مسی
* اجرای تجهیزات اکتیو مناسب با پروژه ها و نیازمندیهای مشتریان
* بکارگیری تجهیزات وایرلس متناسب با وضعیت جغرافیایی و کاربری شبکه
* پیاده سازی و برنامه ریزی تجهیزات در لایه های مختلف 
 

انواع شبکه

 
 
1. شبکه های بیسیم (Wireless Networks): شبکه های بیسیم شبکه هایی هستند که در آن ها از امواج رادیویی به جای کابل مسی و یا فیبر نوری به عنوان واسط فیزیکی استفاده می شود شبکه های بیسیم در ابتدا تنها برای ایجاد شبکه های محلی کوچک استفاده می شدند امّا با پیشرفت فناوری شبکه های بیسیم، بستر مناسبی برای ارتباطات راه دور بدون سیم نقطه به نقطه و مستقل از بستر مخابراتی فراهم گردید.امروزه شبکه های بی سیم کاربرد بسیار زیادی در انتقال اطلاعات در محیط های شهری و بین شهری داشته و ایجاد ارتباطاتی که تا چند سال پیش غیر ممکن به نظر می رسید را بسیار آسان نموده است.
کانالهای ارتباطی بی سیم ، گسترده ترین کانال های بی سیم برای شبکه های ارتباطی سیگنال های رادیویی و مایکروویو هستند. بیشتر کانالهای بی سیم داده ها را به صورت سیگنالهای RF که معمولاً به امواج رادیویی شناخته می شوند ، انتقال می دهند. سیگنال های RF توسط فرستنده و گیرنده (ترکیبی از فرستنده و گیرنده) مجهز به آنتن ارسال و دریافت می شوند. دستگاه های مورد استفاده با اتصالات بی سیم مجهز به گیرنده های هستند که شامل فرستنده برای ارسال داده و گیرنده برای جمع آوری داده ها هستند. یک گیرنده دارای یک آنتن است که معمولا قابل مشاهده است .
مایکروویو گزینه دیگری برای انتقال داده ها به صورت بی سیم فراهم می کند. مایکروویوها سیگنالهای الکترومغناطیسی هستند که می توانند در یک جهت هدف قرار بگیرند و ظرفیت حمل بیشتری نسبت به امواج رادیویی دارند. نصب مایکروویو معمولاً انتقال داده را برای شبکه های بزرگ شرکتی فراهم می کند.

انواع شبکه های بیسیم 

* Wireless Personal Area Networks (WPANs)
* Wireless Local Area Network (WLAN)
* Wireless Ad-hoc Network
* Wireless Metropolitan Area Networks (WMAN)
* Wireless Wide Area Networks (WWAN)
* Cellular Networks
* Global Area Network (GAN)
* Space Networks
 
2. شبکه های کابلی (Wired Network): همانطور که از نام این شبکه ها مشخص است، در این نوع از شبکه ها از کابل مسی یا فیبر نوری به عنوان واسط فیزیکی بین نقاط مختلف استفاده می شود. شبکه های کابلی به عنوان بستر ارتباطی در محل های محدود مثل یک ساختمان و یا فواصل بسیار کوتاه مورد استفاده قرار می گیرند. در این شبکه ها هر کاربر از طریق اتصال یک رشته کابل یا یک زوج فیبر نوری به قلب شبکه که می تواند سوییچ، روتر و ... باشد مرتبط شده و با سایر کاربران در ارتباط خواهد بود. کانالهای ارتباطی کابلی ، شامل کابلهای جفتی پیچیده که برای خطوط زمینی تلفن ،کابل‌های هم‌محور مورد برای شبکه‌های تلویزیونی کابلی مورد استفاده قرار می‌گیرند، و کابل‌های فیبر نوری برای شبکه‌های مخابراتی  مورد استفاده قرار می‌گیرند.
وقتی اتصال سیمی برقرار می کنید ، دیگر نگران نباشید که هکرها داده های شما را از خارج از شبکه شما رهگیری کنند.البته روش هایی برای استفاده از شبکه سیمی وجود دارد ، اما آنها نیاز به دسترسی فیزیکی به کابل یا تجهیزات کاملاً پیشرفته جاسوسی دارند. کابل ها را می توان در برابر تداخل محافظت کرد و در محفظه های محافظ برای نصب در فضای باز و زیر زمین قرار داد. از این رو اتصالات سیمی قابل اعتماد هستند. ظرفیت حمل و نقل و سرعت آنها تحت تأثیر تداخل هوا ، باران ، برف یا وسایل الکتریکی نیست. اتصالات سیمی ایمن تر از همتای بی سیم خود هستند زیرا دستگاه فقط در صورت اتصال فیزیکی توسط کابل می تواند به شبکه سیمی بپیوندند.
در شبکه های WAN، نصب با سیم می تواند هزینه بر باشد زیرا کابل ها باید از تیرها معلق شوند یا درزیر زمین دفن شوند. آنها می توانند در اثر حوادث آب و هوایی و حفاری در مکان نامناسب آسیب ببینند. تعمیرات کابلهای زیرزمینی به تجهیزات سنگین برای مکان یابی ،دسترسی و رفع خطا نیاز دارند.
دستگاه های LAN متصل به کابل از تحرک محدودی برخوردار هستند. رایانه های رومیزی معمولاً کاندیداهای بهتری برای اتصالات سیمی هستند ، در حالی که لپ تاپ ها ، تبلت ها و دستگاه های دستی می توانند تحرک خود را در صورت عدم اتصال به کابل حفظ کنند.

 انواع شبکه های کابلی 

1. شبکه کابل مسی : هر کابل مسی از چهار زوج سیم تشکیل شده است و به طور معمولش شبکه های مسی دارای پهنای باند 10/100/1000 مگابیت بر ثانیه هستند که پهنای باند شبکه بستگی به تعداد زوج سیم های مورد استفاده و تجهیزات موجود در شبکه دارد. شبکه های کابل مسی به علت وجود افت ولتاژ در طول کابل دارای محدودیت طول بوده و به همین علت تنها در شبکه های محلی استفاده می شوند.
2. شبکه فیبر نوری : این شبکه ها از رشته های فیبرنوری به عنوان رابط فیزیکی فیزیکی بین دستگاههای مختلف شبکه استفاده میکنند نسبت به کابلهای شبکه مسی پهنای باند بیشتری دارند و محدودیتهای طول کابل در این شبکه ها به مراتب کمتر از شبکه های کابل مسی است به طور معمول این شبکه ها دارای پهنای باند 1گیگا بیت تا 10گیگا بیت بر ثانیه هستند به علت هزینه بالای تجهیزات فیبر نوری معمولا تنها در بستر زیر ساخت اصلی شبکه ها و یا ارتباطات بین سرورها روترها و سوئیچ های هسته مراکز داده ها استفاده می شود.
  
اینترنت و اینترانت : اینترنت و اینترانت (Internet , Intranet) دو واژه شبیه به یکدیگر هستند، اما به مفاهیمی کاملا مستقل و متفاوت اشاره دارند. تشخیص تفاوت اینترنت و اینترانت به سادگی اینترنت و وب نیست. هر دو تکنولوژی برای اتصال تعداد زیادی دستگاه به یکدیگر به منظور فراهم کردن قابلیت‌هایی همچون اشتراک‌گذاری داده، کاربرد دارند. منظور از اینترنت، بزرگترین شبکه کامپیوتری دنیا است. در واقع اینترنت، به مجموعه‌ای عظیم از دستگاه‌های متصل به یکدیگر، که همگی در دسترس عموم قرار دارند، مربوط می‌شود.
داخل اینترنت، شبکه‌های دیگری نیز وجود دارند. به عبارتی اینترنت، خود حاصل به هم پیوستن میلیون‌ها شبکه کامپیوتری کوچکتر است. مهم‌ترین تفاوت اینترنت و اینترانت در اینجا مشخص می‌شود. منظور از عبارت دوم، یک شبکه خصوصی است که داخل یک سازمان یا محیطی خاص تعریف می‌شود و دسترسی همه کاربران دنیا به آن میسر نیست. به این ترتیب، دومین تفاوت اینترنت و اینترانت نامحدود بودن تعداد کاربران Internet و محدودیت تعداد کاربران Intranet است. از این موضوع نتیجه می‌شود برای دستیابی به منابع موجود در اینترنت، نیازی به احراز هویت نیست، در حالی که منابع واقع در یک اینترانت، تنها در صورت احراز هویت کاربران مجاز در اختیارشان قرار می‌گیرند. شاید کلیدی‌ترین تفاوت اینترنت و اینترانت را بتوان بحث امنیت دانست. یک دستگاه متصل به شبکه جهانی اطلاعات، توسط هر فرد دیگری قابل رویت است، به همین دلیل همواره در معرض هک و حمله‌های سایبری قرار دارد. به عبارتی یک سازمان، می‌تواند با استفاده از بستر اینترنت، به سادگی ارتباط بین دستگاه‌هایش را فراهم کند، اما در این صورت، امکان دستیابی هر فردی به داده‌های رد و بدل شده بین وسایل الکترونیکی آن وجود دارد. با راه‌اندازی یک اینترانت، سازمان اطمینان می‌یابد فقط افراد مجاز، به بستر شبکه دسترسی خواهند داشت. در نهایت به بررسی تفاوت اینترنت و اینترانت از نظر شیوه اتصال می‌رسیم. یک شبکه داخلی، می‌تواند به شکل شبکه محلی (LAN –> Local Area Network) یا شبکه گسترده (WAN –> Wide Area Network) پیاده‌سازی شود. از آنجایی که این شبکه خصوصی است و احتمالا یکی از اصلی‌ترین دلایل استفاده از آن، تامین امنیت در بستری کوچک است، احتمال پیاده‌سازی یک اینترانت از طریق شبکه شهری (MAN –> Metropolitan Area Network) کاهش پیدا می‌کند. با این حال هر سه نوع پیاده‌سازی، به وفور در اینترنت قابل رویت هستند.